Tro och kultur

 
 

En sak som är lite konstigt, det är det att alla döda inte har kremerades. Det tyder på att människor på den tiden hade, precis som i dag, olika tro och olika kulturer.

 

Vilken kultur hade de? Man har hittat en mängd hjul som man kallar solhjul. Kan man ha ristat in dem när det blev kallare klimat i mitten av bronsåldern? Det är möjligt att man gjorde, eftersom skördarna inte blev så stora som förut, boskapen frös och inte kunde gå ute hela vintern och man var tvungen att ha större och varmare kläder så att man bad om varmare väder och mera sol.

 

Vi kan inte veta vad bronsålders människorna hade för gudar och vilka makter som de trodde på, eftersom gudarna bara är avbildade som fötter på hällarna. Man tror att man avbildade gudar som fötter, eftersom gudar var alldeles för heligt för att avbildas själva. Det finns flera överhuggning, hällristningar som är huggna över en annan, kan det vara ett tecken på att de har bytat religion? Det kan det ju vara, för man räknar med att människorna under bronsåldern bytade religion flera gånger.

Matilda Hansson 8b

Hällristningar Vem Hur När Varför Var Frågor! Nytt Länkar Info Genvägen