Kläder

 

På bronsåldern var kläderna oftast gjorda av skinn eller ull. Kvinnorna hade oftast en kort tröja som hade ¾ ärm och en kjol som var lång. Man kunde ha ett slags skärp som var ett band, som det satt tofsar på. Om de skulle vara fina, kunde de ha ett speciellt spänne på kjolen. Man har hittat kjolar, som var gjorda av rep. När mannen och kvinnan gifte sig så fick mannen kvinnans långa kjol, som han hade som mantel och kvinnan fick en kort kjol i stället. Kvinnans hår kunde vara upplagt på ett speciellt sätt i en vacker frisyr.  
Det finns inte så många kvinnogravar. Trots detta har man i Danmark hittat sju stycken väl bevarade och kompletta kvinnodräkter i ekkistegravar.  
 


Grundplagget är en ylleblus som slutar i midjan och har halvlånga ärmar. Till blusen bar kvinnorna en lång eller kort kjol, också den av ylle, som virades kring benen och fästes i midjan med ett skärp. Liknande kjolar används av kvinnor i Afrika och Asien och kallas sari. 1921 undersöktes en annan ekkistegrav i Danmark. Flickan man hittade i denna grav chockerade och upprörde forskarna. Hennes kjol bestod nämligen av tätt hängande snören som slutade strax ovanför knäna, vilket ansågs mycket opassande på den tiden. Man antog därför att hon hade burit en lång kjol av linne under, men som hade förmultnat. På de tidigaste rekonstruktionsbilderna hade man klätt henne i en mera passande klänning där snörkjolen såg ut som ett förkläde, vilket naturligtvist var fel.
 
 

Bronsålderskvinnorna hade även stora bronssmycken till sina kläder, som i ekkistegravarna hittades de där de en gång suttit fästade på kvinnornas kläder.

 
 
  Vid fästliga tillfällen bar kvinnorna stora guldringar i öronen, en bred bronskrage runt halsen och spiralformade armband. Mitt på magen hade man en stor bälteplatta och på ryggen en bälekupa som man kunde fövara små saker i.  

Under tidiga bronsåldern så var männen klädda lite annorlunda än i dag, för då hade männen kjol på sig.
Det har man listat ut genom att titta i bronsålders gravar. En av dessa gravar ligger i Borum Ehöj och en annan ligger på Trindhöjden och på båda platserna så har männen haft kjol på sig.
Man har också hittat en mantel som man har tidsbestämt till tidig bronsålder (1100-500fKr). Den var gjord av ull, och var troligtvis tvåfärgad.
Den var gjord av enkel vävteknik och den hittades i en mosse. När den hittades var den brun.

 

När man bar kläderna så hade man ett spänne eller en fibula av brons. Spännet som de bar var från början en liten oansenlig sak men den kom att utvecklas till ett vackert utformat smycke som både män och kvinnor bar.

Av Charlie

 
 

 
 
   

Hällristningar Vem Hur När Varför Var Frågor! Nytt Länkar Info Genvägen