Fossumhällen

bild .
  För ca 3500 år sen kom en man hit och började rista hällristningar. Det var troligen bördiga betesmarker här då och nedanför hällen rann en liten bäck. Ristningarna ligger på en sluttning som lutar mot söder. Oftast kan man se ristningarna som enskilda bilder, men de här ristningarna har ett samband. I mitten är det några män som dansar en ritualdans och om man iakttar hällen lite noggrannare kan man se att skeppen är väldigt lika varandra. Det är tätt mellan figurerna och det gör att ristningarna ser ut att tillsammans utgöra en bild. Man skall kanske inte uppfatta dessa ristningar som en tavla utan mer som olika scener.  
  På Fossumhällen finns det ett antal vackra jaktscener, varav en föreställer en jägare som stöter sin lans i en hjort. Den ristningen är egentligen ingen jaktscen, tror man, utan hjorten kanske är ett offerdjur för att kommande jakter skall bli bättre.  
Det finns också några bågskyttar med på bilden, som är lite ovanliga, för skyttar brukar oftast rida, men dessa står tryggt på marken. På Fossumhällen finns det också några hjortar med. Man tror att de är med för att de bringar fruktbarhet med sina stora horn som dom fäller på hösten och får nya på våren, men hjorten kan även betyda död och återfödelse. Det finns även några män med hundar avbildade på hällen. Dem kan man finna längst till höger. Hunden, som är människans äldsta husdjur, är en symbol för en vän, väktare, jaktkamrat och vallhund. Den vanligaste hundrasen var troligen någon slags spets.  
På hällen finns det också en ristning som visar en rituell dans. Den består av två män som sitter och håller i varsin stav. Det ser ut som om dom sitter i luften, men egentligen utför dom en rituell dans. Deras ansikten ser ut som fågelnäbbar men är egentligen utdragna masker. Den här hällen är mycket vacker och jag skulle starkt rekommendera ett besök.
 

Av Anders

  tillbaka  

Hällristningar Vem Hur När Varför Var Frågor! Nytt Länkar Info Genvägen