Kvinna
Människor
 

Människofigurer dyker upp nästan hela tiden på hällarna och bronsåldersmänniskorna har en stor variation på hur figurerna ska se ut. En del är nästan i naturlig storlek, andra ganska smala. De flesta är streckfigurer med långa ben.

 
 

När armarna är med så är de långa och har väldiga stora händer. Fötterna är oftast vända i sidled (vända åt ett håll) även om kroppen visas framifrån, men de flesta är avbildade i profil.
Människorna är för det mesta avbildade utan kön men en del bilder visar ibland det männen har mellan benen. Ofta bär männen något, som vapen eller sköldar. Nästan alla män står upprätt men ett fåtal står upp och ner. Det finns nästan inga i sittande eller liggande ställning.

 
 
Ristningar i Björneröd På enstaka ristningar har kroppen blivit av med ben och huvud. De bitarna kan ligga lite här och där på hällen.

Några avbildade människor har långt hår. Det kan ju vara kvinnor men nu för tiden kan man inte vara så säker på det. På bilderna finner man inte kvinnobröst så då är det svårt att avgöra det. Några av dessa ristningar och även de ristningarna utan hår har en skålgrop mellan benen eller alldeles under kroppen. Det har oftast gett intryck på att det är en kvinna eller en kvinna som föder barn. Men det kan man inte vara säker på eftersom man även har hittat skålgropar mellan männens ben.

Brudparet Kända ristningar
Ett av de mest kända bilderna är Brudparet. En människa, troligen en man, står nära en annan människa som har långt hår. Sådana bröllopsscener har setts på flera hällar runt omkring Bohuslän. Ibland kan paret stå på ett skepp. Det kan stå flera par på skeppet. Då och då kan en man med en yxa stå bredvid Brudparet. Det blir tydligt att yxan eller hammare är en viktig roll i de nordiska mytologi.

En annan känd ristning är Skomakaren som är en stor avbild av en mansfigur med ett vapen eller verktyg i högsta hugg. Skomakaren upptäcktes av en norsk lektor vid namn Peder Alfsön. Han levde på 1600- talet och han trodde det var vara något som stenhuggarlärlingar, som arbetade med ett kyrkobygge i närheten, hade gjort. Det han inte visste var att han var den första som gjorde en hällristningsdokumentation i Sverige, eller rättare sagt Norge, som Bohuslän tillhörde då.

En annan ristning är en grupp bevingande män som har egendomliga huvuden. De figurer tror man är en rituell dans eller en religiös ceremoni där man har klätt ut sig till fåglar eller gudar.

Det är inte ovanligt. Hos vissa keltiska stammar finns de här figurerna. Det förekommer också figurer med två huvuden.

 
  Olika typer  


Hällristningar Vem Hur När Varför Var Frågor! Nytt Länkar Info Genvägen