Reseberättelser från Val Camonica i Italien, okt 1999

 

   
Val Camonica av Malin Val Camonica Val Camonica av Elin VALCAMONICA av Charles och Christina

 

 

Val Camonica
En reseberättelse

Val Camonica torsdagen den 7 oktober 1999
 
 

Vi är nu redan inne på resans sjätte dag och befinner oss vid vårt mål, den ljuvligt vackra Valle Camonicadalen i norra Italien. Runt omkring oss reser sig magnifika, spetsiga bergstoppar. På dalgångens branta sidor har vi klättrat i tre dagar och studerat Italiens motsvarighet till Tanums hällristningar. Resan hit har varit omväxlande och händelserik, allt från hisnande smala snöiga alpvägar, på vissa ställen delvis förstörda av den senaste tidens häftiga regnoväder, till vårt intressanta besök vid den keltiska furstegraven i Hochdorf i södra Tyskland. Resan över alperna tog längre tid än planerat, trots vår mycket skickliga busschaufför Andreas. Sent på måndagkvällen stannade vi till i en liten by för att äta pizza. De kommer aldrig att glömma Andreas vändning av bussen på de smala gatorna, hela restaurangen kom ut för att hjälpa till. Genom den lilla hunden etablerades också direktkontakt mellan våra ungdomar och de italienska barn som deltog på den fest som förmodligen de flesta byinnevånare var med på denna kväll.

I Valle Camonica har vi blivit fantastiskt väl mottagna av våra Italienska värdar, representerade av olika organisationer som arbetar med hällristningar i området. De har ordnat ett program som inrymmer allt ifrån exkursioner till olika hällristningsområden, besök till historiska platser och föreläsningar om hällristningar och de olika tidsperioder som är förknippade med dem. De är mycket angelägna om att ge våra elever och oss det bästa som Italien och denna dalgång kan erbjuda.

Nardo

Vi bor i en liten bergsby, Cimbergo, som ligger 900 m upp i bergen. Utsikten, luften och människorna är underbara och kan inte beskrivas i ord. Hotellvärdarna lagar fantastisk italiensk mat, alla äter med god aptit och kan nu skilja på tortellini al tonno, tagliatelle al pomodoro och spaghetti alla carbonara. Ingen har hemlängtan (de saknar mamma och pappa förstås) och många har sagt att de vill komma tillbaka och bosätta sig här, ett gott betyg. Även om vi har ett fullspäckat program med ganska tuffa vandringar är humöret och entusiasmen på hög nivå.

På vår första dag i Valle Camonica träffade vi en skolklass med elever i samma ålder. Skolan som är ganska stor med 1100 elever har vänutbyte med skolor i Danmark och Finland och de befinner sig här samtidigt med oss. Dagen till ära hade eleverna på den italienska skolan ordnat ett party för alla oss nordbor. De hade med sig hemlagad mat som dukades upp på en stor buffé mitt på skolgården, mycket trevligt, kaotiskt och gott. Idag står ett andra skolbesök på programmet. Det är meningen att eleverna ska bekanta sig med varandra och utbyta kunskaper om hällristningar genom föredrag som de förberett.

Vårt syfte med denna resa är dels att etablera kontakt med skola och forskare som arbetar aktivt med hällristningar i denna del av Europa. Valle Camonica är ett lika exceptionellt område som Tanum när det gäller hällristningar, likheterna i figurer är mycket stora, men det finns också stora skillnader. Medan skeppet är vår vanligaste hällristningsfigur, så är huset det naturligt nog i denna dal långt från havet. Valle Camonica är liksom Tanum ett världsarvsområde och det är också ett mål att vårt besök ska resultera i ett större samarbete och utbyte mellan de olika museerna/forskningscentrana i våra regioner.

Imorgon bär det av hemåt, vi avreser tidigt imorgon för att hinna med ett besök på museet i Bolzano där ismannen Ötzi finns i original. Vi övernattar i Kitsbühl, Österrike och åker sedan vidare till ett museum i Hallein för att studera föremål från Hallstattkulturen, som haft stor påverkan på de södra delarna av Skandinavien. Hemresan inrymmer också två övernattningar i storstäder, Prag och Berlin innan den vi oåterkalleligen måste ta färjan över till våra hemtrakter igen. Många erfarenheter och upplevelser rikare. Många av oss kommer att åka tillbaka, några av ungdomarna förhoppningsvis som utbildade arkeologer med stort intresse för hällristningar.

tillbaka

 
 

Val Camonica
En reseberättelse
 
 

Vi kom fram till Valcamonika på natten, vid 1 tiden. I staden Capo di Pomte mötes vi av Umberton Sansoni och Giorgio som visade oss upp till en liten bergsby, Cimbergo, som vi skulle bo i. På hotellet skulle vi kvällsmat. Det visade sig att vi fick tvårättig middag.

Onsdag
På morgonen så åkte vi ner en liten bit, till en medeltidsstad som fortfarande bodde människor i. Vi fick ställa bussen en bit ifrån, så vi fick gå en liten bit. Vi gick till ett museum som tog i mot skolbarn. I Valcamonika läser barnen stenåldern och bronsålder och järnåldern när de är går i låg- och mellanstadiet. Vi fick se en model av en sten som är väldigt berömd. De gjorde en modell av stenen efter som annars skulle man inte få röra vid den.
Efter museumet så gick vi på en romers väg som har klarats sig efter århundrarna. På vägen till hällristningarna såg vi ett hus som man har byggt efter hällristningarna och genom de gamla hus som man har i Alperna. Vid hällristningarna berättade Sedius att man har huggde in hällristningarna från stenåldern framtill medeltid, och även en bit in. Man har huggit in kors på berget där hällristningarna är för att "döda" de gamla gudarana. 800-500 år f.kr kom etruskerna. De var bra hantverkare och de skapade ett eget språk och alfabet men som ingen en i dag kan tyda.

Fredag
Vi åkte från Valca Monica till Bolzano och där var det riktiga serpentin vägar men det var ett väldigt vackert landskap med mycket äppelodlingar. När vi kom fram till Bolzano gick vi och åt pizza. Bolzano var en fin stad och där fanns en liten marknad full av frukt och grönsaker som dom hade lagt upp i flera berg där fanns även flera olika sortes nötter och svampar som vi köpte. När vi hade ätit gick vi till muset och tittade på utställningen om ismannen det var väldigt intresant att se i verkligheten hur alla kläder hade bevarats i flera årtusende.
Efter ismannen gick vi och åt Italiensk glss som vi hade väntat på hela veckan den var inte lika god som svensk glass för den var lösare. Sedan gick vi på bussen och körde mot Kitzbull där vi skulle sova på natten, där var det motor väg hela vägen så när vi körde igenom Brenner passet med den höga bnron var det ingenting mot vilka vägar som vi hade åkt på innan. När vi kom fram till Kitzbull var det mörkt men hotellet var jätte fint Astron hette det. Sedan gick vi ut och åt mat.

tillbaka

 
 

Val Camonica
En reseberättelse av Elin
 
 

Tisdag
På morgonen åkte vi till skolan och gick en rundtur där, dom slutade kl 13 varje dag , när vi var där hade alla barnen tagit med sig mat hemifrån bla pizza, sallad, chokladkaka, chips och läsk det var mycket godare mat än vad vi får i våran skola. På eftermiddagen gick vi ut och tittade på hällristningar man såg inte deras så bra för dom var inte imålade.
Senare på kvällen åkte vi till en kyrka i en liten by intill den var från 1400-talet och hade många fina bilder på väggarna och i taket. Sedan gick vi på en liten rundtur i byn bla var vi på en smedja som har anor från medeltiden, sedan åkte vi hem till hotellet.

Onsdag
På morgonen åkte vi till en liten medeltida by där gick vi på ett museum om hällristningar. Sedan gick vi till ett annat område med hällristningar där var det jätte fin utsikt på Vallecamonica dalen. Vi gick på en gammal romersk väg på vägen till hällarna. När vi hade varit ute i några timmar åkte vi hem till hotellet och åt lunch.
På efter middagen fick dom som ville följa med upp till ett område med hällristningar det var väldigt brant och nedanför hörde man forsen brusa men som tur var fanns det träd och käppar att hålla i sig i.
På kvällen åkte vi ner till Centro Camuno di Studio Preistorici =Centrat för förhistoriska studier och tittade efter det gick vi och åt pizza.

Torsdag
Vi var på skolan i Vallecamonica där fick vi vara med på två olika lektioner en historia och en konsthistoria det är mina favorit ämnen men det var lite svårt att få någonting gjort när allting skulle berättas på både Italienska och Svenska.
På eftermidagen åkte vi till ett stort varuhus det var lite tråkigt för det såg lika dant utsom det gör i sverige. Men där stannade vi bara en liten stund. Efter det åkte vi till en stad där dom också hade mycket affärer och massor av snygga kläder.
Senare på kvällen åkte vi till en kyrka igen där var det också mycket bilder men dom var inte lika bevrade.

Fredag
Vi åkte från Valca Monica till Bolzano och där var det riktiga serpentin vägar men det var ett väldigt vackert landskap med mycket äppelodlingar. När vi kom fram till Bolzano gick vi och åt pizza. Bolzano var en fin stad och där fanns en liten marknad full av frukt och grönsaker som dom hade lagt upp i flera berg där fanns även flera olika sortes nötter och svampar som vi köpte. När vi hade ätit gick vi till muset och tittade på utställningen om ismannen det var väldigt intresant att se i verkligheten hur alla kläder hade bevarats i flera årtusende.
Efter ismannen gick vi och åt Italiensk glass som vi hade väntat på hela veckan den var inte lika god som svensk glass för den var lösare. Sedan gick vi på bussen och körde mot Kitzbull där vi skulle sova på natten, där var det motor väg hela vägen så när vi körde igenom Brenner passet med den höga bron var det ingenting mot vilka vägar som vi hade åkt på innan. När vi kom fram till Kitzbull var det mörkt men hotellet var jätte fint Astron hette det. Sedan gick vi ut och åt mat.

tillbaka

 

 

VALCAMONICA

 

 

Vi kom fram till Valcamonica vid midnatt. I staden Capo di Ponte mötes vi av Umberto Sansoni och Giorgio som visade oss upp till en liten bergsby, Cimbergo, där vi skulle bo . På hotellet skulle vi äta kvällsmat. Det visade sig att vi fick en tvårätters middag klockan två på natten!

Tisdag
Frukost på hotellet med goda italienska frukosträtter. Sedan åkte vi till en skola i Breno, där vi träffade en massa roliga och intressanta människor, både elever och lärare. Efter det åkte vi tillbaka till hotellet för att förbereda oss för vandringen i bergen. Några timmar senare så åkte vi iväg för att kolla på hällristningarna. De sa att det fanns över 300 000 hällristningar i just den regionen. Deras hällristningar är faktiskt väldigt lika våra men deras hällristningar har hus istället för skepp. Det vart en lång vandring i branta berg,så det är klart att vi var värda en god middag efteråt. När vi hade ätit, så åkte vi i väg för att titta på en kyrka och en smedja. Våra guider berättade för oss att kyrkan var från 1300:talet och att bilderna på väggarna hade blivit kalkade för att man inteville ha bilder på helgon och annat satyg.

Onsdag
På morgonen åkte vi ner en liten bit, till en medeltidsstad där det fortfarande bodde människor . Vi fick ställa bussen en bit ifrån, så vi fick gå en liten bit. Vi gick till ett museum som tog emot skolbarn. I Valcamonika läser barnen om stenåldern, bronsåldern och järnåldern när de är går på låg- och mellanstadiet. Vi fick se en modell av en sten som är väldigt berömd. De gjorde en modell av stenen eftersom man annars inte skulle få röra vid den. Efter museebesöket gick vi på en romersk väg som har klarat sig till våra dagar. På vägen till hällristningarna såg vi ett hus som man har byggt efter hällristningarna och gamla hus som man har i Alperna. Vid hällristningarna berättade professor Sansoni att man har hög in hällristningarna från stenåldern och även en bit in medeltid. Man har huggit in kors på berget där hällristningarna är för att "döda" de gamla gudarna. 800-500 år f.kr kom etruskerna. De var bra hantverkare och de skapade ett eget språk och alfabet som ingen än i dag kan tyda. Romarna kom och tog över dalen och byggde borgar, vägar och torn som även finns i dag. Efter vandringen så fick vi en liten rast på hotellet, innan vi åkte till våra värdars arkeologiska högkvarter. De bjöd på fika och en rundtur i huset. I närheten fanns det en pizzeria, dit vi gick och åt sedan. De som ville kunde vara med på ett möte, som skulle handla om fortsatt samarbete mellen oss. Annars fick vi åka tillbaka till hotellet.

Torsdag
Åt frukost på hotellet. Sedan åkte vi till skolan i Breno och träffade en klass, som hade historia som lektion, och vi fick visa upp vårt projekt. Vi fick vara med på en lektion i konsthistoria medan de vuxna träffades för att prata om samarbetet mellan skolorna. Till lunch, åt vi smörgåsar som vi hade med oss ifrån hotellet. De åt vi på skolgården. En vandring till stod på schemat. Det var på en naturresarvat. Silvana Gavaldo visade oss runt och berättade lite om hällristningarna som fanns där. Hon kunde förstå svenska men inte prata svenska. Precis i närheten stod några stycken stenar, som hade hällristningar på sig. Vid 7 tiden, på kvällen, åkte vi tillbaka till hotellet för att äta kvällsmat, innan vi åkte till en gammal kyrka som var på väg att restaureras. Kyrkan var ifrån 1300:talet, det fanns också en massa fina bilder men en del var inte klara efter som att man höll på att restaurera den. Det fanns en bild på en liten pojke där som hade blivit mördad. Det skyllde man på judarna och då fick man en andledning att slänga ut alla judar från staden. När vi hade tittat på kyrkan så gick vi till huset bredvid som var ett kloster, där bjöds vi på vin och rostade kastanjer. Det var ett väldigt fint kloster med en fin trädgård. Sedan åkte vi hem till hotellet och åt en god avskedsmiddag. Tidigt på morgonen åkte vi mot Sverige.

 
 

Publicerad av Charles och Christina.

tillbaka

 


Hällristningar Vem Hur När Varför Var Frågor! Nytt Länkar Info Genvägen